דוד ויהונתן - אמנות עץ
כשמתחילים לעסוק עם עץ טבעי, מבינים שלטבע חוקים משלו.
זה מתחיל מהריח, ריח של אדמה טרייה, ריח של טחב של עלים ירוקים וכמובן ריח של ריקבון.
אז למה ריח של ריקבון? כי את העצים שאני פורס אני בוחר בקפידה, אני מאמין שלעץ יש חיים משלו, יש לו ייעוד ויש לו תפקיד, לכן אני עובד רק עם עצים שנפלו או שנרקבו, או שנאכלו ע”י תולעי עץ.
לא מדובר בקורות אורן מהוקצעים ומחוטאים זה גם לא אלון מעובד שעבר ייבוש מסיבי בתנור.
הריח של הריקבון, הוא כמעט ממכר, אחרי הפריסה- אחת המלאכות האהובות עלי זה לחטט בעץ ולהוציא את החלקים שנרקבו או שנאכלו, את המחילות האינסופיות, והתעלות היפיפיות שיוצרים החיות הקטנות והמדהימות האלה. שמסיימים עם מלאכת הניקוי והשיוף, העוצמה של הטבע נגלית במלוא הדרה, אתה לוקח שאיפה גדולה מהאוויר הצפתי, מרים ראש למעלה ומבין שלעולם האדם לא יוכל לעקוף את הטבע, ולך האדם יש רק את הזכות לגלות אותו טיפה.
כשבאים לעסוק עם עץ טבעי, צריך קודם כל ענווה, להרכין ראש בפני אימתני הטבע, בפני הגודל שלו, בפני המסתורין שצופן מאחורי כל פינה, זוהי מלאכה מרגשת, כי גם היום אחרי 10 שנים של עבודה עם עץ, אני מתרגש מכל מרקם חדש, מכל תעלה, מכל גדם, וכמעט מכל נים.
איך התחלנו לעבוד עם אפוקסי?
אז קודם כל פרקטיקה, שהגשתי לאנשים פרוסה של זית עם חורים, הם היו מוקסמים מהמראה, אבל בשורה התחתונה חפצים נפלו ממנו נשפכו ממנו, ובטח לא התאים להגשת אוכל.
אז התחלנו עם זכוכית למעלה, מה שייקר את המוצר, וגרם לו להיות שביר ומסוכן, ופחות נעים לאוכל.
ואז גילינו את האפוקסי, חומר ששימש בעיקר כדבק וציפוי לחפצים כבדים. בתעשייה העולמית של האפוקסי (שמגלגלת כ15 מילארד דולר בשנה) יש אינספור צורות שונות שבהם אפוקסי מגיע, הוא מגיע עם תערובות מתכת לתעשיית המתכת, עם זרזים לייבוש מהיר, בצורה שקופה יותר וצלולה, בצורה נוזלית ובצורה צמיגית יותר.
לי לקח המון זמן כדי להבין עם איזה סוג להשתמש, שמצד אחד יתן צלילות מירבית, שיהיה אפשר ליצוק אותו, ושיהיה אפשר לעבד אותו לאחר היציקה.
התהליך עצמו די מסובך, אך אם שומרים על כללים ועל סדר ועל המון המון סבלנות, זה הופך את העסק להרבה יותר פשוט.
בסופו של דבר, המוצר שמתקבל הוא כמעין משטח זכוכית שמשולב בתוך העץ, מה שנותן לו מראה של משטח אחיד, וגם כמובן הרבה יותר פרקטי, כמובן שבכל הוא מצליח לפתור בעיות נוספות, כמו פרוסה של עץ שמורכבת מכמה חלקים שבפני עצמם הם יתפוררו, האפקסי מדביק אותם ביחד ויוצר קולאז’ מדהים.
האפוקסי גורם לנו להביט על העץ מזווית אחרת, לראות אותו במיטבו מצד אחד ומצד שני שומר על הפרוסה מפני סדקים בעתיד ופיצוצים עתידים שנגרמים עקב התרחבות והתכווצות של העץ.
דוד גוטמן עץ אפוקסי